divendres, 11 d’abril de 2014

La poesia i la música d’Estellés, amb l’ARA 

La poesia i la música d’Estellés, amb l’ARA

Francesc Anyó i Borja Penalba homenatgen el poeta
Foto de Juan Miguel Morales

L’any passat es va commemorar el vintè any de la mort de Vicent Andrés Estellés (1924-1993), poeta d’una gran popularitat i d’una obra incommensurable, que passa per una trentena llarga de títols, entre els quals hi ha La clau que obri tots els panys(1971), Hotel París (1973), Horacianes(1974), Les acaballes de Catul (1977) i l’impressionant Mural del País Valencià(recollit en tres volums l’any 1996).
Ara l’actor Francesc Anyó i el compositor Borja Penalba s’han decidit a condensar en un llibre-disc, Estellés, de mà en mà(Onada Edicions, 2014), l’homenatge que van començar a preparar l’any 2012. Va ser llavors que Anyó -que havia conegut l’obra estellesiana als quinze anys gràcies a les inoblidables interpretacions d’Ovidi Montllor- va crear un espectacle que combinava els versos del poeta de Burjassot amb música. Un any després Borja Penalba es va afegir al projecte. Junts van presentar l’espectacle Estellés, de mà en mà en més de trenta escenaris, des de Prada de Conflent fins a Alacant. “Intentem que no sigui el típic espectacle d’una persona que recita i una altra que toca un instrument, sinó que busquem interactuar i sobretot variar -diu Penalba-. Jo vinc del món dels concerts, de tocar al davant de molta gent, i t’acostumes a una dinàmica de com enfocar els concerts, a crear ambients, i això és important a l’hora de planificar un espectacle”. És a partir de les experiències viscudes en la preparació i interpretació d’una selecció personal de l’obra estellesiana que Anyó i Penalba s’han decidit a divulgar l’antologia d’Onada Edicions que es podrà adquirir amb l’ARA el dissabte 12 i el diumenge 13 d’abril, a un preu de 14,90 euros.
El gran univers estellesià
El llibre, segons avança l’editorial: “Recull 86 poemes del poeta burjassoter dividits en sis àmbits temàtics: SilencisSospirsGemecsSorollsCrits i Cants, expressions sonores per traduir i agrupar acústicament tot allò que Estellés encomana”. Els lectors hi trobaran un univers “concret i precís, dolç, amarg, alegre, tràgic, divertit, dramàtic, sorneguer, culte, malparlat [...] entre paraules tendres i obscenes, acarona, colpeix, grata, arrapa”.
Estellés, de mà en mà s’acompanya també del disc amb l’enregistrament en directe d’una actuació de l’espectacle de Francesc Anyó i Borja Penalba, que inclou una trentena dels textos més emblemàtics del poeta, descarnats i alhora tendres, desenfadats però profunds, la veu actualitzada d’un clàssic de les lletres catalanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada